Mária főhadnagy

Előre fontolgattuk, hogy vajon mire lesz kihegyezve az operett 2013-as verziója. Felmerült, hogy talán a feminista vonalat erősítve, női rendvédelmi dolgozók körét kívánják megnyerni a bérletvásárlásra, vagy a másság irányába tolják el a rendezést, mondván, hogy azért ha valaki nő létére honvédnek áll, ott azért valami nem stimmel... mert elfelejtettük, hogy más idők járnak: most inkább minden magyarosch...

Van itt minden: bécsi előkelők, magyar forradalmárok, honvédek, huszárok, vidám parasztok, magyar nemesek és nemesasszonyok, és hogy ki ne felejtsem - itt van maga, Kossuth Lajos!

Ami nincs, az a díszlet.

Van viszont helyette folyamatosan mozgó, vetített háttér (olyan stílusban mint a James Bond filmek főcíme, csak ez is magyarosch) - több nagyon szellemes megoldással (bár engem a mosógép színes mosása is le tud vizuálisan kötni, úgyhogy ebben lehet, hogy nem vagyok mérvadó).

Van továbbá jó kis zene (nagyzenekarral, Rákóczi-indulóval és fülbemászó dallamokkal) és kedvünkre mókázó kedves szereplőgárda (na jó, Kossuth Lajos kivétel, mert ő - politikusokkal nem viccelünk alapon - még itt is nagyon-nagyon komoly).

Mindent összevetve, szerintem van olyan jó, mint egy romantikus vígjáték, és segítségével kontextusában tudjuk értelmezni a "délibábos Hortobágyon" önmagában sem elhanyagolható mondanivalóját.

Pam-pa-pam-pam, pam-pa-pam-pam... 

©

Új hozzászólás